Stvorene pretpostavke za priznavanje voda u BiH

Bez autora
Nov 21 2023

Konstitutivna sjednica saziva Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih, izvorskih i stonih voda u BiH održana je u Mostaru, čime su obezbijeđene pretpostavke za nastavak procesa njihovog priznavanja, kao i za praćenje stanja u ovoj oblasti.

"Ova komisija, u skladu sa važećim propisima, nakon razmatranja predmeta i dostavljene dokumentacije, daje mišljenje o priznavanju prirodne mineralne, prirodne izvorske ili stone vode koja se stavlja na tržište BiH", saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, prenosi Srna.

U Skladu sa mišljenjem, Agencija donosi rješenje kojim se potvrđuje da je voda proizvedena, uskladištena i stavljena u promet u skladu sa odredbama važećih propisa, te da se može stavljati na tržište BiH kao prirodna izvorska, mineralna ili stona voda.

Da bi neka voda bila priznata kao prirodna mineralna ili prirodna izvorska voda mora da bude zdravstveno ispravna i da po svom sastavu zadovoljava zahtjeve geoloških i hidroloških ispitivanja, organoleptičkih svojstava, fizičkih, fizičko-hemijskih i hemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Na tržištu BiH trenutno se nalazi priznatih 35 prirodnih mineralnih voda, 36 prirodnih izvorskih voda, te 11 stonih voda, navode iz Agencije.

Iz Agencije podsjećaju da je Savjet ministara početkom oktobra donio odluku o osnivanju Komisije za priznavanje prirodnih mineralnih, izvorskih i stonih voda u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik